60. ЈУБИЛАРНА ОТОРИНОЛАРИНГОЛОШКА НЕДЕЉА СЛД

У складу са препорукама „Кризног штаба", уз поштовање прописаних епидемиолошких мера, у Крагујевцу је 14. и 15. октобра 2021. године, одржана 60. јубиларна Оториноларинголошка недеља са међународним учешћем. Сви учесници су на увид поднели потврде о комплетној вакцинацији против SARS CoV-2 вируса или негативан антигенски тест не старији од 48 сати. Поштована је дистанца и учесници и предавачи су носили маске. Током „недеље" као ни касније није пријављен ни један случај заразе вирусом SARS CoV-2 који би се могао довести у вези да овим скупом.

На ОРЛ недељи је било 225 регистрованих учесника. Предавања су се одржала делом у једној, делом у две сале. Од страних предавача били су професори Михаил Подвинец из Базела, Швајцарска, и доценти Александар Аничин из Љубљане и Елвир Зврко из Подгорице.

Током свечаног отварања, председник Српског лекарског друштва, академик Радоје Чоловић говорио је о скоро 73 године дугој историји Оториноларинголошке секције и о једном од њених најзначајнијих председника, професору Срећку Подвинецу, а затим уручио инсигније члановима његове породице које је Председништво Српског лекарског друштва изабрало за почасне чланове Друштва, његовој удовици Ани Подвинец Рајић и његовом сину професору Михаелу Подвинецу. Професор Подвинец је преузео и инсигније за остале чланове породице Подвинец који нису могли да допутују.

У оквиру програма „недеље" одржано је: 5 "округлих столова" (Ларингологија, Ринологија, Отологија, Биофилм у инфекцији горњих респираторних путева и Темпоромандибуларни зглоб), 2 "интерактивне радионице" (Ендоскопске визуелизације ларинкса и Фиберларингоскопија), "Сесија младих оториноларинголога" и "Слободна саопштења".
Своје ауторске радове одржало је 55 предавача и 40 коаутора радова.

Одржано је и 12 едукативних симпозијума које су спонзорисале фармацеутске фирме.
„Недељу" је пратила изврсна и изузетно богата изложба фармацеутских фирми.

Посета предавањима, округлим столовима, радионицама и осталим предавањима била је изврсна. Показало се да су се лекари зажелели уживо састанака и многи су инсистирали да се уживо састанци држе кад год то епидемијска ситуација буде дозвољавала.

Као организатор и домаћин срећна сам што је све прошло у најбољем реду и што је „недеља" оцењена као изврсно организована.

Доц. др Јасмина Стојановић
Председница ОРЛ секције СЛД-а